måndag 10 januari 2011

Om Klara är 116 cm och Kalle är 116 cm, hur mycket längre är då Kalle?

Hade en väldigt intressant diskussion på Lindex:

Jennie: Är det inte lite skumt att min son har 110 på era "killkläder" men behöver 116 eller 122 på "tjejkläder"?

Lindexkvinna: Jaa, men det är så att tjejkläderna är mindre.

Jennie: Jamen det är väl storlekar i centilong dvs man tar samma storlek som barnet är centimeter långt?

Lindexkvinna: Just det.

Jennie: Så en tjej som är 116 cm är kortare än en kille som är 116 cm?

Lindexkvinna: Men om du kollar så ser du på dagis tex att tjejerna är lite kortare i samma ålder.

Jennie: Ja precis, men en femårig tjej som är 116 cm är väl lika lång som en fyraårig kille som är 116, och de ska väl ha 116 bägge två? (Visar två tröjor i 116, killtröjan har ca 4 cm längre ärmar, är ca 5 cm större i bröstvidd och är större i ärmöppningen)

Lindexkvinna: Jaa.. Jo men det är väl mer att det är större rörelsevidd i pojkkläderna. Dom busar ju runt på ett annat sätt.

Smakfull förklaring tycker jag, "välkommen till Lindex, våra flickkläder har inbyggd rörelsebegränsning." (Perfekt ju, så att inte tjejerna får för sig att busa runt på ett pojkaktigt sätt.)

368 kommentarer:

  1. Men shit Jennie!!! Ring Janne Josefsson!!

    SvaraRadera
  2. Faktiskt. Fast det trista är att det bara är pantade butiksanställda som säger sånt, när man mailar Lindex centralt om det får man ett pk-svar i stil med "marknaden efterfrågar"... :-(

    SvaraRadera
  3. Som när de sålde bikinis till tvåringar. De har ett standardsvar ja.

    SvaraRadera
  4. Jag blir tamejfan tokig på de där jävla idioterna. Och sen sitter de andra idioter (föräldrar) och hävdar att "Miiiin tjej klättrar minsann i träd och busar i sina klänningar och toppar!" jo visst.

    Jag blir så ledsen.

    SvaraRadera
  5. Så jävla bra inlägg och helt underbart att du också är en av dem som ifrågasätter i affärerna.

    Jag var faktiskt på Lindex häromdagen och mätte lite tröjor och det är samma där, att ex 98 på 'pojk-sidan' är större än 98 på flicksidan. Tyvärr var det en enorm kö för att komma åt någon personal så jag ska tillbaka igen. Samma fenomen hittar man även på Åhlens, men expediten där fatta ingenting, hon trodde att tröjorna bara var felmärkta. När jag då förklarade för henne hur det faktiskt ligger till, att flickkläderna är mindre i samma storlek på 'pojk-sidan' så trodde hon inte på mig!! Jag bad henne att kolla upp det själv genom att mäta olika plagg. Dit ska jag också tillbaka vid tillfälle när jag har tid över och i stället be att få prata med chefen.
    Jag önskar att fler börjar reagera och ifrågasätta så att det kan bli en förändring.

    SvaraRadera
  6. Herregud ... ja men det stämmer ju verkligen ! Dottern kan lätt ha 122 i deras kläder fast hon har 116 i allt annat ... och för att inte tala om strumpbyxorna ... så små, inte en chans att en flicka kan göra annat än sitta och se fin ut i dem ...

    SvaraRadera
  7. Shit att det kan vara såhär i affären år 2011! Det låter mer som 50-talet tycker jag!

    SvaraRadera
  8. Mycket bra inlägg! Det är hög tid att något görs åt denna idioti!

    SvaraRadera
  9. Blanda inte ihop längd och bredd.
    Varför förutsätter du att killar och tjejer har samma armlängd och axelbredd som en kille?
    Frågan är väl inte om kläderna va rätt längd utan om de passar på en flicka respektive en pojke av 116cm i längd.

    SvaraRadera
  10. Killar och tjejer innan puberteten har samma axelbredd, det är inte där förklaringen ligger.
    Förklaringen är föreställningar om att tjejer ska se ut på ett visst sätt och killar på ett visst sätt. Man kan absolut ta debatten med affärerna, de har ett ansvar. Men föräldrarna är lika skyldiga de, som mer än gärna styr ut sina barn i könsstereotypa kläder.

    SvaraRadera
  11. Tydligen beror det ju inte på axelbredd utan på att killar busar runt och tjejer sitter still...
    Hepp.

    Jag mejlade HM om samma problematik redan 2003. Då svarade de inte ens...

    SvaraRadera
  12. Visst är det faschinerand det där!
    Visst är det bra om man har olika passform på olika plagg, för barn har olika kroppsform även om de är lika långa, men när det genomgående är kläderna tänkta till flickor som inte bara är smalare utan även som i ditt exempel, är kortare i ärmarna, då blir det ju bara sorgligt.

    Trodde ändå att det hade blivit liiiiite bättre nu, men tydligen inte alltså... :-(

    SvaraRadera
  13. Jag blir mest arg för att det tydligen bara är pojkar "som busar runt lite". Ska små tjejer enligt Lindex sitt still och se söta ut?

    SvaraRadera
  14. Det där har retat mig länge. men aldrig frågat på någon butik. Mycket bra inlägg!

    SvaraRadera
  15. ja är det något som är störande när man köper barnkläder så är det det! förstår inte alls hur dom tänker

    SvaraRadera
  16. Det där har jag frågat mig länge!

    Min Hello Kitty-kille har 104 i killkläder men 122 i tjejkläder, why?

    Killarnas kusin är 6 veckor yngre än min äldsta kille, de är lika långa förutom 3 cm, men det skiljer ändå 2 storlekar på dem....

    SvaraRadera
  17. Det är bara att sätta igång och maila till konsumentsidorna i dagstidningarna. De brukar ha en smidig adress som konsument@tidningensnamn.se och förklara det här, så de börjar rota i det. Har inte barn själv, men vill ibland handla/hitta kläder till vänners barn, och sådant här gör mig förbannad ut i fingerspetsarna!

    SvaraRadera
  18. För jäkla sorgligt... :(
    Likadant om man försöker hitta en lite varmare vanlig tröja till en flicka. Glöm det, flickor ska ha tunna fiiiina tröjor, för inte fasen är små flickor ute och leker eller???

    SvaraRadera
  19. Visst är det sjukt - man tror inte det är sant. Har förgäves letat efter en vanlig enfärgad munkjacka/sweatshirt till min tjej. Det finns inte.

    SvaraRadera
  20. Klockrent inlägg! Måste länka, hoppas det är ok!

    //Jessica

    SvaraRadera
  21. Blir så arg när jag hör sånt här! Visst busar flickor! Och de behöver hållbara och tillräkligt stora kläder att röra sig i. Bra inlägg!

    SvaraRadera
  22. Mycket bra inlägg!!!
    Har oxå funderat på detta med kläder till tjej på 5 år, mot killen på 8 år, som det skiljer bara en storlek emellan. O då följer dom medelkurvan båda två...Men inte i min vildaste fantasi trodde jag detta.
    Skicka vidare tycker jag med.

    SvaraRadera
  23. Inlägget är klockrent!
    Jag har alltid varit obstinat mot affärer som säljer tjej- och killkläder. Vad är det för fel med barnkläder????

    Och detta att killar busar runt mer. Det går jag verkligen igång på! Jag har en tjej på 11 och en kille på 9. Inte har tjejen någonsin varit mer stillasittande än killen. Sådant är en personlighetsfråga inte en könsfråga.

    SvaraRadera
  24. Herre Gud! Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Kvinnan verkar ju verkligen inte tänka efter vad hon säger, eller så är hon bara dum i huvudet. Jag fattar inte alls hur detta fungerar. Varför? Ska det börjas redan i de små åldrarna att tjejer ska vara små och timida? Galet resonemang men väldigt väldigt bra att det kommer ut!! Bra inlägg!!

    SvaraRadera
  25. Va? Man tror ju inte att det är sant. Har Lindex tagit någon offentlig ställning till det här? Har de uppmärksammats på saken? Är pressen informerad? F-n man blir uppgiven och sur.

    SvaraRadera
  26. Gött att fler tar med tröjor och påvisar detta. Har själv gjort det flera gånger och också fått flummiga, luddiga vaga och besvärade svar.

    SvaraRadera
  27. Än värre blir det när tjejerna kommer upp i tonåren!! fram tills dess har oftast vi föräldrar köpt kläder till dom men helt plötsligt blir dom själva medvetna om både storlek och form när dom är i en känslig ålder. Min äldsta dotter är nu 20 år, Inte på något vis tjock utan smal,hon drar S/M men behöver ibland även L beroende på hur plagget är. Många av hennes kläder i stl. XS-S-M är inte större än minsta dotterns kläder i stl.134 (hon är en 122:a egentligen)om ni mäter bredden och längden från axel och ner till tröjslutet. Nästan alla byxor är kortare i grenen och näst intill smalare än en stl.134:a!! Jag har sparat kläder från mina tonårsår. Jag var inte överviktig. 160cm och 53kg. Jag hade XS och S. Dom tröjorna motsvarar idag M och L. Det är så tragiskt.

    SvaraRadera
  28. Jisses... Grymt orättvist, och fånigt. Hmpf...

    SvaraRadera
  29. Det som är skrämmande är ju det som påpekas i inlägget och det är att 116 (som ett exempel) är ju ett mått.... ett mått ska ju vara lika stort..... Men tittar man på andra storlkear också så skiljer dom åt. En strl 40 på Åhléns kan vara storlek 42 på KappAhl. Jättebra inlägg! Bra att det finns människor som faktikst tar tag i saker. :-) stå på er!

    SvaraRadera
  30. gaahhh! "Dom busar ju runt på ett annat sätt."
    känner att rödstrumpan i mig kokar.

    SvaraRadera
  31. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  32. Bedrövligt!
    Har varit med om samma sak.

    SvaraRadera
  33. Bra inlägg!!! Sprids på FB nu och fler och fler uppmärksammar det hela. Jag har faktiskt mailat Lindex och frågat om de anser att kedjan ska stå för ett sådant skevt genusperspektiv. Ju fler som gör det desto bättre!! Tyvärr händer ju inget om inte kunderna agerar.....

    SvaraRadera
  34. Åh hjälp! Så flickor är inte bara nättare än pojkar, utan kortare. Även om de är lika långa. Det måste ligga en fascinerande logik bakom det där resonemanget. Men nu borde alla ge sig ut och jämföra flick- och pojkkläder i samma storlek för att se om det är lika illa överallt. Jag vill inte tro att det är så, men misstänker att det nog kan vara det. Helt bisarrt. Jag hoppas att det är OK att jag delar med mig av det här inlägget!

    SvaraRadera
  35. Shit vad det dras på växlar och superlativ här. Är det verkligen ett problem som kommer högt upp att-göra-listan? Mellan raderna kan man ju läsa att det är en självbilds-issue som skulle påverka våra döttrar negativt och förstärka stereotyper. Kom igen ... eventuellt gör det det men på en mikroskopisk nivå.

    Vi har tre ungar och lyssnar man på hur de resonerar så ligger detta storleks-problem ljusår från vad som ställer till det i deras skallar; "Pappa, varför är tjejer sämre än killar i sport?", "Pappa, varför är det bara dockor och prinsessor till mig i leksaksaffären?", "Pappa, varför måste alla killar ha svärd och slåss och dödas?" ... otaliga gånger har jag hört på dagis från både barn och föräldrar: "Titta Albin har tjejkläder" när han haft en lila tröjja på sig.

    Lägg energin på att få leksaksaffärer att slopa sina sjukt segregerade utbud/spacing i sina butiker. Får dem att slopa separerade katalog till barn där det bara är rosa, spisar, dockor och Bratz till tjejjerna och svart, eld, vapen och monster till killar.

    Lägg lite energi på att få bort stereotyperna inom sport och media där vikt- och utseende diskussionerna påverkar våra barn extremt mycket.

    SvaraRadera
  36. Skrämmande att vårt samhälle fortfarande anser att pojkar behöver röra sig fritt medan flickor inte får leka så som pojkarna gör?!

    SvaraRadera
  37. Usch ja, det är ju helt galet! Avskyr när de delar upp kläderna också. Jag gillar rosa och lila till min kille och när webbutiker delar upp i pojk och flickkläder så blir det ju sjukt rörigt att titta.

    Korkat butiksbiträde. Vill dock säga att jag inte tycker att det är helt ok att hoppa på butiksbiträden ang detta. Jobbar själv i butik och ett påhopp leder ingen vart, man har ingen som helst makt. Butiksbiträdena har troligen inte ens någon kontakt med de som tar dessa beslut. Nej, klaga högre upp i hierarkin!
    Don't kill the messenger...

    SvaraRadera
  38. Det skadar aldrig att engagera sig i en debatt och vilja förändra på det. Det betyder inte att man kan engagera sig i flera andra spörsmål. Förstår du väl? Självklart ska man reagera om det känns fel, det betyder inte att man blir helt uppslukad i bara det ämnet? Dra inte så forhastade slutsatser.

    Mvh Elisabeth Ericson

    SvaraRadera
  39. @Elisabeth - Jag drar inga förhastade slutsatser om folk enskilda engagemang. Självklart vill jag att alla skall engagera sig i saker de brinner för och känner viktiga. Självklart skall man reagera. Men, jag tycker att det finns saker som har större betydelse för våra barns självbild än detta.

    SvaraRadera
  40. Men hallå hur tänkte man där?? Ibland blir man ju bara sååå trött...

    SvaraRadera
  41. @Andreas Carlsson, enligt din logik finns det i så fall alltid värre saker att ta tag i först. Tänk på barnen i Afrika, etc etc. So old, so tired.

    SvaraRadera
  42. @Anonym - Japp, det stämmer :-) Det mesta av min lediga tid går åt att sortera min lista över vilka saker jag skall anse vara så pass viktiga att de kommer högt upp på listan ... så all tid går liksom åt till det :-)

    SvaraRadera
  43. Bra - på dom bara! Jag har drivit mina egna kampanjer mot klädskaparnas knasiga mått system då och då genom åren. Inte mycket har blitt bättre.

    Som vuxen måste man tänka på att när man går upp i vikt så måste man åxå bli LÄNGRE (midjan hamnar då under bysten, det vet väl alla?) Armarna växer åxå. Men vrister och vader de är lika smala oavsett om man väger lagom eller hundra kilo för mycket - hur ska man annars förklara att sockarna har samma hårda resår för alla?

    osv....

    SvaraRadera
  44. Andreas Carlsson,
    Det är samma problematik i både hur tjej/killkläder har olika storlekar och uppdelnibgen tjej/kill-leksaker. Det handlar om föreställningen att tjejer och killar är och bör fortsätta vara olika i kroppen och i sitt beteende vilket tar sig olika uttryck.

    Vi kan ta fighten allihopa från flera håll. Ju ler som enggerar sig destå bättre. Om du tar leksakerna och sporten så kan bloggförfattaren ta klädesfrågan.

    SvaraRadera
  45. Samma sak med fickor. "Alla" barn gillar att lägga saker i byxfickorna, det är beroende på personlighet inte kön, ändå är det som att leta efter en nål i höstack efter tjejbyxor med bra och många fickor på. Killarna däremot har minst 4 fickor på nästan alla sina byxor, undantaget mysbyxor. Om man hittar fickor på tjejbyxor så är de oftast ihopsydda och man får sprätta upp dem för att kunna använda dem.

    Min dotter bryr sig ännu inte så mycket om kläderna bara de är funktinella. Hon klättrar i träd med en klänning, men föredrar byxor då. Hon använder pojkbyxor med fickor, och det är fickorna och knäna som slits mest när hon leker. Än har hon inte efterfrågat rosa och röda byxor, men det är en tidsfråga. Ska jag då svara att hon får välja mellan färg och funktion (att kunna röra sig och ha fickor...) ?!

    PÅ dagis efterfrågas det lekvänliga kläder, varför finns det bara frö killarna i butiken, eller för pojkflickor som kan tänkas ha pojkkläder med traktorer och lastbilar som dekor...

    SvaraRadera
  46. OMFG, att dom gör skillnad i butiken pojk/flickavdelningar är jag ju mycket väl medveten om men att kläderna är olika i samma storlek är ju fan så jäkla fel.

    Hurra för att du och ni andra ryter ifrån! Hejja dig/er!

    SvaraRadera
  47. I Afrika dör barnen oavsett om de har rosa eller blå kläder, oavsett om det är 122 eller 116 centilong...

    SvaraRadera
  48. @Annika - Exakt. Håller helt med. Lite som ett smörgåsbord av strider där vi plockar det vi gillar.

    SvaraRadera
  49. Ser du denna banala petitess som ett problem borde du se dig runt och finna dom verkliga problemen..

    SvaraRadera
  50. Döm min förvåning när jag på kvittot från just Lindex läste "Tröja flick" när jag hade köpt en helvit och en helsvart tröja till min son...

    SvaraRadera
  51. Så det var därför vi var tvungna att köpa 74 i sonens "cargo"byxor men 68 i hans jeans? Eftersom carosarna uppenbarligen var från tjejavdelningen. På Cubus detta.

    SvaraRadera
  52. Fruktansvärt, inte tänkt på det då jag har döttrar endast (inte jämfört tjej/kill-kläder). Men ska kolla min lokala lindexaffär och diskutera det med dem, även om mina tjejer nu är tonåringar. Jag länkar detta inlägg, för att sprida det, hoppas det är ok.

    SvaraRadera
  53. Har varit med om precis detta: en svar och grå fleecekofta för killar i storlek 134 är STÖRRE än en "flick-kofta" i röd fleece i storlek 158... "Ja, tjejmodellerna är ju lite tajtare och så" sa expediten när jag påpekade. "Det ska vara så", la hon till. "Jo, jag ser det", sa jag. "Jag ska ha BÅDE till min DOTTER som har 134 centilong". Det var nästan så jag började undra om jag skulle få handla kofta överhuvudtaget. Detta var på KappAhl kan tilläggas.
    TRÖTT blir man...
    Lisa

    SvaraRadera
  54. Angående kläder hade jag följande mailväxling med KappAhl före jul, som exempel på marknadsavdelningssvar. Vaddå för långkalsonger? Undrar fortfarande...
    Fråga: Hej!
    Jag har i era butiker och på hemsidan sett ett par byxor i kategorin "flickor 86-128". Byxorna har en mjuk resår i midjan och bakom den resåren sticker en hårdare "kalsongresår" upp (artikelnr tex 759902). Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det ska se ut som om trosorna sticker upp bakom byxkanten. Hur tänkte ni när ni tog in sådana plagg för flickor i storlek 86 (som motsvarar blöjbarn i ett-och-ett-halvt-årsåldern)? Mycket tacksam för svar.

    Svar:
    Tack för ditt mail och intresse för KappAhl.
    Jag tror plagget som du skriver till oss om är en legging med rosett i midjan och söta Mimmi-figurer på. Mycket riktigt finns på byxan en resårkant som sticker upp bakom en mudd – alltså en dubbel linning. Inspirationen till detta plagg kommer från en traditionell långkalsong, med resår upptill och mudd nertill.

    Hur tänker vi då när vi designar våra kläder? Våra designers tar intryck av det som säljer i våra butiker och de trender vi ser i omvärlden. För att vara konkurrenskraftiga vill vi erbjuda ett moderiktigt och intressant urval för alla våra kunder, till kille och tjej, stora och små.
    Mode är idag något som intresserar många, KappAhl har en bred publik och därtill ett brett utbud. Vårt mål är att det i våra butiker ska finnas mode som passar många smaker och inriktningar.
    Tack igen för ditt mail - vi värdesätter att få ta del av dina synpunkter och har skickat dem vidare till våra barndesigners.
    Jag hoppas att du vid nästa besök hos oss hittar något som passar just din smak och dina behov!

    SvaraRadera
  55. Herregud!!! Lugna ner er! Det låter som att världen håller på att gå under! Visst är det fel att storlekarna är olika, men själv känner jag att det finns NÅGOT viktigare saker att slösa sin aggressivitet på...

    SvaraRadera
  56. Nu är det ju onekligen så att det inte är den enskilde butiksanställde som konstruerar plaggen hon säljer. Jag blev också galen på konstiga storlekar och gjorde förstås samma dumhet, gav mig in i diskussion med kassapersonal och blev ännu galnare. Minns jeansen på JC, de som var månadens extraerbjudande för medlemmar och som var så smala att min riktigt smala dotter inte hade en chans att komma i dem. Då tog jag också ett varv med en i mina ögon korkad expedit som förstås försvarade varan, med de argument hon kom på. För det är faktiskt hennes jobb. Man kan tala om för butikspersonal vad man tycker, men ska man föra en verklig dialog med företaget är det någon helt annanstans man ska vända sig med sina klagomål.

    Storlekar är en djungel. Det är sant. Och många plagg är dåligt konstruerade, både till barn och vuxna. Skillnaden mellan t ex en kvalitetsoverall och en billig är ofta just grenskärningen.

    Men knepiga skärningar och storlekar är inget specifikt för barnkläder, det fortsätter och blir värre. Dåliga skärningar, storlekar som inte följer någon riktig standard. Minns när det blev omöjligt att köpa trosor på Lindex till mina flickor när de var mitt i tonåren för att storlekarna plötsligt ändrades och det enda som passade en normaltonåring var xs - som tog slut innan de kom upp på ställen.

    Unisexdebatten tycker jag känns skenhelig på något sätt. Det finns en marknad. Hade denna marknad framförallt varit intresserad av likadana könlösa kläder till barn upp till 11 år som föreslås här ovan så hade nog utbudet sett annorlunda ut!

    Barn har förebilder. Flickors första kvinnliga förebild är i de allra flesta fall modern. Har mamma jeans med rörelsevidd och stora tröjor ovanpå kanske de små flickorna vill klä sig likadant. Men en mamma som själv klär sig som någon kallar det "könsstereotypt" ska nog inte vänta sig att flickan ska gå opåverkad.

    Själv är jag väldigt glad att Lindex fanns när min äldsta flicka ville ha behå, pga att hon faktiskt hade fått bröst, ca 12 år gammal. Det fanns ett lagom barnsligt utbud i små storlekar att välja mellan. Sen kom de militanta mammorna och skrek att behå är sexattribut och inte ska användas av flickor med smal vidd under bysten så de storlekar hon använt försvann ur sortimentet.

    SvaraRadera
  57. Fy för fan. Inte nog med att killar bara ska ha militärfärger och bilar och tjejer får ha klara färger men alltid ska ha en liten spets eller gullig rosett nu ska dom mätas olika också. En gång koppades jag och trodde att genusskillnaderna i barnkläder skulle bli mindre men det är snarare tvärt om.

    SvaraRadera
  58. Vissa skriver att det här inte är en strid värd att ta. Dessa personer har aldrig suttit och tröstat en 3 årig tjej för att hon inte känt sig "fin" i vanliga jeans. För bara pojkar har lösa byxor. Flickor har klänning och leggings. Ni kan tro att detta är ett litet problem, men det är det inte. Er naivitet får mig att hoppas att nästa generation får det lättare. Men ser man historiskt så är detta något som kommit på senaste åren och fullkomligt exploderat i ansiktet på oss småbarnsföräldrar. Det finns en stor risk att det faktiskt bara blir värre. Nej, kom igen, nu tar vi den här fajten, medans det fortfarande är liten!!!

    SvaraRadera
  59. Det intressanta när jag läser kommentarerna är ni som tycker att skibenten och de kommentatorer som håller med tycker att de överreagerar. Varför bryr ni er om att kommentera ett inlägg i en debatt som ni så uppenbart tycker är onödig?
    Förstår ni inte att om vi ska förändra normen, skrota könsnormen helt om ni frågar mig, måste vi börja någonstans. Kläderna kanske inte är det viktiga men det är ett väldigt bra ställe att starta då alla faktiskt använder just kläder och det tas för givet att alla vill klä sina flickor i klänning och rosa spets och sina pojkar i jeans och t-shirt. Precis som majoriteten tror att alla som klär sig i rosa/klänning/spets/volanger är tjejer och alla som har baggyjeans/svart/blått/rutiga skjortor är killar.
    Angående storlekar så är det grymt missvisande att de är olika stora i samma storlek, då faller hela systemet. Och barn är inte olika breda, grova eller rörliga vid samma storlek däremot kanske vid samma ålder. Stor skillnad på ålder och storlek.
    Bra inlägg btw

    SvaraRadera
  60. Bra skrivet, och absolut angeläget. Jag blev irriterad över tjej- respektive killkläder redan när mina egna barn var små för 15-20 år sedan. Då trodde jag i min enfald att det skulle bli bättre med tiden, men tyvärr har det bara blivit tvärtom...

    SvaraRadera
  61. Hårresande! Det finns bara ett enda sätt att påverka: med våra plånböcker! Om man vägrar köpa barnkläder hos företag som begränsar pojkars och flickors val på det här sättet och styr in oss i könsstereotypa roller, så kanske kanske de vaknar!

    Det finns ju faktiskt bra alternativ! (Polarn o Pyret, Katvig, Geggamoja m.m.)

    SvaraRadera
  62. Karin Mårtensson24 januari 2011 kl. 03:51

    Nu har jag skrivit till Lindex och berättat att jag slutar handla hos dem tills de åtgärdar utbudet. Kanske fler ska göra. De skyller ju på marknaden!

    SvaraRadera
  63. Jag hade samma diskussion på just Lindex för tre-fyra år sedan. Sorgligt att inget hänt sedan dess..
    Och Polarn o. pyret som nämns i inlägget ovanför tycker jag rider på en falsk våg. Vadå könsneutrala? När jag köpte en present där sist frågade kvinnan i kassan mig om det var till en pojke eller flicka "ja, så jag vet om jag skall sätta blått eller rosa snöre på paketet"..

    SvaraRadera
  64. Jättebra skrivet!

    Upplevt samma sak, fast på COOP.

    Skulle köpa några t-shirts i olika färger till min dotter. För att de skulle passa henne och inte sitta tajt och visa naveln, blev det blå + blå/vitrandig i storlek 104 (killavdelning)samt röd + röd/vitrandig i storlek 122 (tjejavdelning).... alla fyra t-shirts blev då ungefär lika stora. Helt sjukt!!!

    SvaraRadera
  65. Förlåt.... Tycker bara det är många som kommenterar att "tjej-kläder" är sämre funktionsdugliga. Köp dom inte då! Köp nåt från den "kill-avdelningen" å så har vi hjälpt till själva att göra valen för våra barn större. Visa dom att VI inte tycker det är nån skillnad vad man tar på sig. Att det inte finns pojk- respektive flick-kläder utan just bara barnkläder. Det är ju faktiskt upp till oss konsumenter att visa vad vi vill ha. Å samma sak på leksaksaffärerna. Det finns inte bara dockor till tjejerna det finns bra mycket annat också. Ge dom svärd (nu gillar jag överhuvudtaget inte våldslekar så egentligen tycker jag vi borde ta bort vapnen från hyllorna) å köp dockor å små-plock till pojkarna. Det är ju vi som måste visa våra barn att man får välja som man vill.

    Det är lätt att skylla på butikerna å inte ta sitt eget ansvar som förälder, vuxen å förebild. Ju fler vi är som gör det ju snabbare går processen :)

    OCH prata om det så klart!

    SvaraRadera
  66. Klockrent och väldigt viktigt inlägg. Jag lägger en länk på min blogg.

    SvaraRadera
  67. På grund av de små storlekarna har jag förgäves letat baddräkt till min dotter på Lindex, Kappahl och H&M. Hon är 124 cm lång och är stort bygd, inte tjock utan med stora händer, stora fötter.

    Affärernas baddräkter i stl 128, som man skulle tycka kunna var lämpliga att passa, är alldeles för små, gjorda för smala flickor. Men varför t o m små storlekar på baddräkter? De är ju endast för tjejer... eller kanske just därför.

    Visst inget problem, vi tar stl 134. Nej, då är det bara bikinis som finns och en tydlig koppling till äldre flickor i mönster/tryck på bröstet och modeller.

    Tack och lov hade sportbutikerna annat sortiment.

    SvaraRadera
  68. Mycket intressant att läsa detta inlägg och efterföljande kommentarer!
    Kanske de svältande i Afrika och vår konsumtion (av bla. barnkläder) har ett visst samband ???
    Fast då handlar det ju förståss inte ftämst om storlekar...!!
    Själv har jag ibland blivit förvirrad på just det där med storlekar, då det varierar mycket i vilken storlek som passar min dotter.
    NU har jag då fått svaret!
    Det är för att hon äver både pojk- och flick-kläder!
    Hur det var ute i butik hade jag ingen aning om, då jag inte handlar där så ofta.
    När min dotter var yngre ville jag ha BARN-kläder i klara färger, inte POJKkläder i svart/blått och "häftiga" tryck eller FLICK-kläder i pastelliga fäger, söt brodyr och volang.
    Sökte på nätet och fann Lingon & Blåbär-barnkläder (homeparty-försäljning) som hade fina klara färger i kläder som passar både kille och tjej (framförallt bassortimentet). De har dessutom hårda miljökrav på tillverkningen och barnarbete får inte förekomma!
    Tyvärr är det ingen här i närheten som säljer dessa kläder, så det var ett tag sedan jag handlade av dem.
    Har senare även kommit i kontakt med Me & I-barnkläder (homeparty-försäljning) och jag har inte kläm på hur det står till med storlekarna där, om en 112 är en 112 ovasett... MEN där finns pojkkläder med rosa tryck och flickkläder med bilar.
    Kanske man ska se sig om och handla där det passar ens eget tycke och smak, och har alla emot det där med olika storlekar och uppdelat tjej/kill-kläder så kommer de olika kedjorna märka utav det!!
    Självklart är det inte heller fel att maila eller liknande och uttrycka sin åsikt!
    Som sagt, en bra och intressant diskussion! TACK !!

    SvaraRadera
  69. Jag har en skitbra lösning på det här problemet: Sluta handla på Lindex! Alternativt: Bojkotta tjejavdelningen helt, varför sätta på sina barn rörelsebegränsande kläder?

    SvaraRadera
  70. Haha, underbart! Hittade hit via en länk på Facebook och fick mig ett gott skratt. Den stackars Lindexkvinnan dumförklarar sig själv och slingar in sig i än värre förklaringar ju mer du frågar henne. Tack för underhållande läsning!

    SvaraRadera
  71. Har lagt märke till att en stl 86 på H&M och stl 86 på Ullared tex är stor skillnad. Men då får killarna ha de stora stl 86 när de vuxit i kläderna.

    Om flickorna vill leka med bilar och killarna med köksprylar bryr jag mig inte ett dugg om, klart de skall få göra det. Men att total vägra rosa som förälder på sin flicka bara för att hon ska se androgyn ut tycker jag är lite...ja. De flesta flickor har en rosa-period någon gång i livet..får man inte ha rosa när man är 4 så kan det komma när man är 55. Skulle aldrig vägra mina pojkar att ha rosa tröjor.

    SvaraRadera
  72. Vilket bra inlägg!

    Jag är själv i babykläderköpartagen och spyr på indelningen i tjej- och killkläder. Visst, lite unisex finns det, men det mesta är så uppdelat; praktiskt och tufft för killar, sött och opraktiskt för tjejer.

    SvaraRadera
  73. När jag skulle köpa en overall till min son för fyra-fem år sen ville jag ha den som fått bäst i test i Vi föräldrar. Den fanns på KappAhl. Där hängde den fina overallen i bävernylon, slitstark och varm, bredvid tjejoverallerna i tunt tyg med broderade blommor på. I overallen jag tänkte köpa stod det nåt med "Boys" på etiketten. Jag påpekade detta för expediten att det var ju onödigt, och hon kläckte ur sig "kunderna vill ha det så". Jag sa att jag är kund, jag vill inte ha det så. Då blev hon mest besvärad och jag släppte det då.

    Men sen skrev jag till KappAhl centralt och fick ett väldigt trevligt svar tillbaka. Faktiskt. Och det var kanske fler som skrev, för nästa år stod det inte så i overallerna längre. Och det var inte så enkelspårigt i färgvalen på bävernylonsoverallerna.

    Visst, det är kanske inte världens viktigaste problem att ta itu med, men för min son (som älskar rosa, rött och glitter) och för min dotter (som mer gillar blått,grönt och gult och leka bil) så kan det ju faktiskt ha en betydelse för deras självbild. Och för att de inte ska behöva känna sig begränsade i sina val på grund av nån fånig inköpschef/designer som tycker att det ska stå skrivet på kläderna vilket kön de är till för. Och därmed vad vi förväntar oss från våra söner och döttrar.
    /pernilla

    SvaraRadera
  74. Skillnaden följer med i vuxen ålder. Vi jämförde förra veckan ett par hoodies för vuxna från New Wave. Damhoodien var i storlek XL och herrmodellen var storlek S. Det skiljde knappt något mellan dem. Dammodellen var på sin höjd ett par centimeter bredare och ett par centimeter kortare och den satt ganska bra på mig som drar M-L i hoodies, även om jag föredrar när de sitter lite lösare. Jag har en herrmodell M av samma märke som sitter bra. Föredrar överlag herrkläder.

    SvaraRadera
  75. Vad härligt, nu får alla PK-muppar något att hetsa upp sig för. Har man inga problem hittar man dem eller skapar några. Suck.

    SvaraRadera
  76. Bra att du skriver om det! Som pappa har jag klagat hos butiker över samma sak. Jag tycker det är rent ut sagt idiotiskt att man börjar med det här redan på babystadiet!
    /Patrik

    SvaraRadera
  77. Designers av barnkläder ska väl tänka funktionellt och unisex. Det känns ganska omodernt egentligen att tänka: KÖN = vissa färger och vissa storlkar eller ett särskilt beteendemönster.

    Modeskapare ska inte bestämma hur kraftiga, långa eller aktiva barn vi ska ha. De ska ge oss alternativen men med korrekt storlek. I stället borde de kanske införa: 116 A, B eller C- som indikation på plaggens "bekvämlighet" för alla plagg, oavsett färg och form.

    När det kommer till plaggens storlek à 116 cm, så ska 116 cm fortfarande vara: 116 cm.

    SvaraRadera
  78. För en som inte har barn och alltså inte kan ha barnet med mig när jag ska köpa kläder (som presenter) är det ju hopplöst om man inte kan gå efter storlekarna. Om barnet är 116 cm tänker jag att den storleken passar. Både på killar o tjejer...

    SvaraRadera
  79. Bra skrivet! Men som någon högre upp skriver så är detta inte något man ska ta med butikspersonalen alls. De har ingenting med det att göra. Jag jobbar själv i butik, dock inte med kläder. Vet hur irriterad man kan bli om någon kommer in och ger oss skiten... Så ta det högre upp!

    SvaraRadera
  80. Rolig och intressant läsning !!
    Mycket märkligt egentligen att det är så ??
    En cm ska väl vara ett skyddat mått, precis som med kilot eller någon annan enhet för den delen.

    Om rätt ska vara rätt så får man inte som handlare påverka detta, undrar om det går att driva ??
    tack för läsningen.

    Mvh // Robert

    SvaraRadera
  81. Jag blir så arg att jag blir tjutfärdig av Lindex syn på klädstorlekar. Har slagits i 6 år (lika länge som min äldsta dotter funnits) för att hitta könsneutrala affärer. Tyvärr är min erfarenhet att Lindex är långt ifrån ensamma om sin syn. Bara det att det finns pojk- och flick-avdelningar? Får min son inte handla "flickkläder? kan han inte ärva sin systers kläder? Katastrof! Glad att du lyfter frågan och skriver om det. Tack!

    SvaraRadera
  82. Men herregud! Ibland blir man bara sååå trött!!!!!

    /M

    SvaraRadera
  83. Inte bara jag som märkt de alltså, många som blivit förvånad och trodde att jag ljög när jag sa att de skiljer mellan tjej och killkläder. Jag går för de mesta på pojkavdelningen till min dotter också för att dom kläderna kan hon ha bra mycket längre än dom på tjejavdelningen (där måste jag gå upp en stl).

    Inte bara Lindex som har, märkt så på majoriteten av butikerna.

    Men HEJA HEJA och HURRAAAAA! Att de äntligen nått ljuset eftersom ingen trodde på mig.

    SvaraRadera
  84. My god... tycker det är sorgligt verkligen, trodde verkligen inte att det går till så... Hade varit intressant att veta vilken butik det var, inte för att det just är butikens fel i sig, men att servicepersonalen står på sig på ett sådant idiotiskt sätt att de slår knut på sig själva, inte alls är serviceminded och i slutändan gör att kunden aldrig kommer tillbaka utan skriver ett inlägg av denna typen istället...Klumpigt, oproffsigt och skamligt Lindex - ska det vara så här, ska det det??!!

    SvaraRadera
  85. Välidgt bra skrivet, och bra att så många verkar säga till i affärerna. Det stora problemet är väl att det överhuvudtaget är uppdelat i kill- och tjejkläder, trots att det ju inte skiljer något i stortlek på barn.

    SvaraRadera
  86. Vilket intressant och bra inlägg! Har inte längre små barn men nu tänker jag bli "besvärlig" konsument på barnavdelningarna.

    SvaraRadera
  87. Jag tror små barns könsuppfattning styrs i allra högsta grad av deras närmaste omgivning - föräldrar, far- och morföräldrar, dagispersonal mfl. Jag tror små barn inte styrs ett dugg av hur barnkläderna är uppdelade i affärerna eller vad det står för storleksangivelse på lappen bak i tröjan eller om tröjan de har på sej är köpt på flickavdelningen eller pojkavdelningen.

    Jag tror också att butikskedjorna styrs i allra högsta grad av konsumenterna, dvs efterfrågan styr utbudet. Att flickkläderna ser ut som de gör, beror på att tillräckligt många konsumenter vill ha flickkläder som ser ut så. Som någon skrev, mammor som klär sej utpräglat kvinnligt har en tendens att köpa "kvinnliga" kläder till sina flickor.

    Alla ni som vill ha "vanliga" rymliga jeans och tröjor till era flickor - köp en större storlek eller handla på pojkavdelningen... vad spelar det för roll?

    SvaraRadera
  88. Jag tycker att detta faller inom ramarna för diskriminering. Anmäl Lindex till DO. Gör två anmälningar; en för att de har två könsseparerade avdelningar och en för att flickkläderna är mindre. DO kommer göra en bedömning om de ska driva fallet vidare, och även om de inte skulle göra det så tror jag att en anmälan för upp saken till diskussion samt så kanske Lindex ändrar sina kläder pga dålig PR.

    Man har inget att förlora på att göra en anmälan - man fyller bara i en blankett och skickar till DO (det tar ca 15min). Sen sköter DO resten. I bästa fall vinner du och företaget måste förändra sig och du (eller ditt barn) får skadestånd.

    Jag har anmält grejer flera gånger. Jag tänker "skulle detta vara okej om det gällde hudfärg? Skulle det vara okej att ha separerade klädavdelningar för vita och de med annan hudfärg?" NEJ. Lagen är lika när det gäller kön och hudfärg. Är det inte okej med etnicitetsseparering så är det inte heller okej med könsseparering.

    SvaraRadera
  89. Hörde detta på P3 bara för någon timme sedan! Väldigt märkligt måste jag säga...

    SvaraRadera
  90. Haha, låg dubbel av skratt när jag läste inlägget. storlek ska ju va samma på flickor o pojkar, de är ju lika långa... Ska ju inte vara någon skillnad. O alla barn far o flänger lika mycket. De e ju barn!! =)

    SvaraRadera
  91. Tänk så sorgligt att tjejerna inte ska kunna klättra i träd och tydligen inte ska ha lediga bekväma kläder! Likväl som att killar på sin höjd kan ha gula t-shirts på sommaren utan att få kommentarer.

    Däremot är det ju vi som konsumenter som måste göra valet. Antingen handlar vi detta eller så inte. Antingen reagerar vi eller inte.

    Klart att vi ska säga till butiksbiträdena också... De är ändå vår första kontakt med butikens personal och organisation. Det är organisationens ansvar att se till att de som arbetar i butiken får möjlighet att föra åsikter vidare på något sätt!! Inte vår, så köp inte bara att vi måste högre upp i organisationern. Intresse för sin kund, eller?

    SvaraRadera
  92. TYvärr är det inget nytt. Nu finns det ändå lite alternativ när min äldsta föddes 2002 var det helt omöjligt, allt var rosa och tjej jeansen gick inte att röra sig. Jag lovar, de kunde inte ens klättra upp för stegen till rushbanan med dem, så tajta var de. Fick köpa alla byxor på killavdelningen.

    Jag blev så förbannad att jag till slut startade mitt eget märke för att kunna få kläder mina barn kunde röja i. : )

    SvaraRadera
  93. För det första så är inte flickor i fyraårsåldern generellt sett kortare än pojkar i fyraårsåldern - tvärt om! Inte förrän pojkarna kommit in i puberteten går de generellt sett om flickorna i storlek och de kommer dessutom generellt sett i puberteten SENARE än flickor.

    För det andra så är det så djävla tragiskt att ungarna av idag inte får vara just ungar, de är antingen flickor eller pojkar och detta ska påvisas via yttre attribut så att de ska få lära sig hur de ska bete sig, samt bli bemötta på "rätt" sätt av omgivningen. Gå ca 35 år tillbaka i tiden och titta på ett skolfoto från exempelvis en lekisklass - ALLA BÄR BRUNT, GULT OCH ORANGE OCH KLÄDERNA HAR SAMMA SKÄRNING oavsett om det rör sig om tjejer eller killar. Så tro inte att detta inte går att förändra, det har nämligen inte varit så här särskilt länge.

    För det tredje, när fan blev det gulligt med små sexiga fyraåringar? Hur fan kan dagens föräldrar klä sina småflickor i kort kort och tighta klädesplagg?

    Jag har en bekant som vägrar köpa flickjeans till sina tvillingtjejer eftersom hon MÄRKT att de inte kan klättra i träd och vara aktiva i dem (för tighta, lågt skurna etc). Men många av dagens föräldrar är så djävla osäkra och ställer sig frågor så som "kan verkligen min pojke ha den här tröjan, den har ju faktiskt röda inslag". Folk är så ägda av vad butiker och media erbjuder att de slutar tänka logiskt - skrämmande!

    SvaraRadera
  94. Hm. inte undra på att min dotter på 11 år tycker att tjejkläderna på Lindex känns trånga. Köper 170 cl ist för 156 som hon enl centilongskalan ska ha...allt är ju så himla tajt. För några år sedan såg jag en dokumentär som hette "Mooks & midriff" - tjejer (oavsett ålder) ska ha skinntajta kläder o gärna visa midjan, medan killar (oavsett ålder) ska ha stora, bylsiga kläder med häng...orättvist!

    SvaraRadera
  95. "Jaa.. Jo men det är väl mer att det är större rörelsevidd i pojkkläderna. Dom busar ju runt på ett annat sätt."
    men tänk om man har en "pojkflicka" då? hur löser Lindex detta?

    SvaraRadera
  96. helt otroligt!
    har förfasats över barnkläder länge nu.

    SvaraRadera
  97. Orka hänga upp sig på siffror, jag struntar fullt i vad det står på lappen. Min dotter får först pröva kläderna och passar dem så tar jag dem. Sen kan det det stå 110 på vissa medans det står 120 på andra. Men vill ni lägga allt ansvar på Butikerna så visst, själv tar jag eget ansvar. Och är det så petigt kan ni ju börja mäta upp så mjölken verkligen håller 1.5% fetthalt och är till punkt och pricka 1 liter i förpackningen..

    SvaraRadera
  98. Skitbra. Tänk att du orkade stå där och ta den disskussionen. Jag bara suckar och går. Hatten av!

    SvaraRadera
  99. Min fyraåriga dotter är lite mullig. Det innebär att hon inte kommer i några kläder från de vanliga klädkedjornas tjejklädesavdelningar, i alla fall inga byxor. Och då är hon ändå inte överviktig, bara lite rund om rumpan! Jeans går inte överhuvudtaget, de är supersmala allihop. Mjukbyxor kan ev gå men då får man räkna med att de måste vikas upp. Köper 122-128 till henne nu (hon är 105-110 cm lång...). Vad får hon för självbild av detta? Jag blir galen.

    / Mia

    SvaraRadera
  100. Som du själv skriver så är centilong bara måttet på längden. Är det inte möjligt, kanske till och med troligt, att klädernas övriga mått skiljer mellan flicka och pojke?

    Det är iaf ett faktum upp i åldrarna, något som jag själv uppmärksammat. Några centimeter extra i midjan gör att även längden måste uppgraderas.

    SvaraRadera
  101. Jag har oxå retat mig på en massa saker med kläderna i de stora kedjorna.

    Jag har mailat Lindex, HM, Kappahl, Cubus och GeKås och framfört mina åsikter och klagomål, jag föreslår att fler gör det så att de inser att vi blir fler och fler, vi som tycker att barn ska få vara fria, glada, lekande, färgglada barn!

    SvaraRadera
  102. Min Pippi Långstrump-älskande son som har storlek 104 på alla andra kläder kom knappt i sin nya Pippi-pyjamas i samma storlek. Nu förstår jag varför - den är förstås tänkt för tjejer, de är ju bara de som gillar Pippi.

    SvaraRadera
  103. Underhållande men inte mer än så. Lindex får skylla sig själv om de inte kan producera kläder i "rätt" storlek. Detta kommer marknaden själv lösa. Det är klart att det är bra att de blir medvetna om "problemet" men att vrida det till könsroller etc. låter lite väl långsökt.

    SvaraRadera
  104. Och ettåringar och sexåringar är lika tjocka. http://on.fb.me/dLlAov

    SvaraRadera
  105. Det var det värsta jag hört sen jag konfirmerade mig.. Men vet ni vad jag tror.. Jag tror det är de där värdelösa asiatiska barnen, som jobbar 12 timmar om dagen 7 dagar i veckan för minimal lön, som har slarvat lite. Det är nog bäst att bojkotta lite här och lite där, så att de skärper sig..

    SvaraRadera
  106. Helt klart är detta viktiga frågor och ett problem som måste tas upp till ytan.
    En sak är dock säker och det är att man slösar sin energi om man tar detta med butikssäljaren. Dom har i sitt kontrakt skrivit under att visa lojalitet mot företaget utåt och riskerar sitt jobb om dom står i butik och snackar skit om varorna. Dom har lite och ingen makt och det är mycket sällan som kundkommentarerna kommer fram till rätt instans! Bli gärna förbannade på "puckade" butiksbiträden, men man kan räkna med att kasta pärlor...
    Marknaden och kapitalet styr; köp då bara på "killavdelningen" om kläderna passar bättre där, sprid det dessutom till alla dina vänner och mana den att göra detsamma. Efterfrågan styr och även om det är ett tungrott maskineri så är det detta som kommer att förändra inköpen inför nästkommande år.
    Kundkommentarerna skickas med fördel till ngn med makt (e.i. Någon högre upp i hierarkin!)
    (Vad gäller vuxenstorlekarna som någon kommenterade, så är en S för herrar stl 46 och en S för damer stl 36. Det kanske kan förklara ditt problem;)
    S M L storlekar är vad det låter som: en norm för (den svenska i det här fallet) befolkningen för att branchen ska veta hur stora inköpen ska vara i respektive stl-kategori för män resp. Kvinnor.)
    som sagt; slit inte ut er på butiksbiträderna; rikta engagemanget, så kommer nog förändringen också:)!!!

    SvaraRadera
  107. Herregud?

    Och de undrar varför tjejer får ätstörningar och självbildsproblem i allt yngre åldrar?

    Förresten, för en intressant upptäckt, kolla den politiska färgen och religiositeten hos ägarna till de firmor som är värst...

    SvaraRadera
  108. Köp dina kläder i en annan affär då! Eller köp killkläder till dina tjejer, för det är väl ändå helt sjukt att vi har separata kläder för killar och andra för tjejer?

    Eller skaffa något viktigare att göra...DAGENS JÄVLA I-LANDSPROBLEM!!

    SvaraRadera
  109. AAAAAAAAAh!!!
    Jag blir galen på detta. Vad är det för fel på butiker som säljer barnkläder som säger så här och personal som har mage att 'försvara' plaggen på detta sätt!!

    SvaraRadera
  110. Råder er alla att inte köpa kläder i dessa affärer. Det finns idag många alternativ där kläderna säljs som kläder (inte pojk/flick) ett bra märke är Snoozy som säljer olika modeller i olika färger där det går att få tag i vettiga kläder både till killar o tjejer, storlekarna är de samma o modellerna likaså, endast tygerna (färger) skiljer. Det är efterfrågan på dessa skillnader o därför säljer det!

    SvaraRadera
  111. Jennie,
    var snäll och skriv inte "pantade butiksanställda". Det är en så ful och fördomsfull fras. Du drar nämligen några hundratusentals människor över en och samma kam.
    Annars håller jag med om att 1 meter borde vara detsamma som - 1 meter.

    SvaraRadera
  112. Eeee. Du som tycker att detta är ett ilandsproblem (du är inte ensam, jag får ibland höra samma sak när jag diskuterar skillandens som görs mellan pojkar och flickor i klädbutikerna), det må vara så, men våra barn växer upp i ett ilandssamhälle och präglas därmed av det, vare sig vi vill eller inte. vi kan uppfostrad dem så fritt och kreativt vill kan, men signalerna de får är att pojkar ska bära blått och vara busiga och flickor leka snällt och bära rosa. JAG ACCEPTERAR INTE DETTA- det är INTE ett 'oviktigt' problem i vårt samhälle utan snarare ett GRUNDLÄGGANDE problem vi har. Det här leder i sin tur till en massa problem med könssekularisering mm. Homofobi, kvinnoförtryck, mansförtryck, fördomar. Sluta skylla det på ett 'ilandsproblem'- Det är ett problem och måste uppmärksammas och lösas. Oavsett vilket land det ser i!

    SvaraRadera
  113. Valfrihet är att kunna välja killkläder till mina döttrar. Ingen av dem blir mobbade för det. Men jag skulle aldrig få för mig att köpa tjejkläder till min son...Där finns inte lika mycket frihet.

    116cm kille väger oftast mer än 116cm tjej. Är det egot som väger mer hos killen eller mer kropp?

    Lägg energin på något mer kreativt tjejer.

    SvaraRadera
  114. Som mamma till två söner vill jag gärna flika in att det är helt kört att hitta kläder i glada färger till grabbarna på killavdelningen. Min äldsta är galen i rosa så det blir på tjejavdelningen. Varför det nu är olika avdelningar i det hela taget...

    SvaraRadera
  115. Lindex fortsätter att imponera som vanligt... Idioti!

    SvaraRadera
  116. bor man i stockholm eller linköping så kan man hjälpa världen framåt i den här frågan genom att handla här http://unibarn.se/sv/index.php
    (men outbildad och naiv personal i branschen hjälper den inte mot tyvärr)

    jag har ingen anknytning till butiken annat än att jag alltid handlar där när jag ska köpa någon barnpresent.

    SvaraRadera
  117. Oj, orkar inte läsa alla kommentarer!

    Men fasiken vad klockrent skrivet! Det är ju jätteskumt det där med storlekarna, men ingenting jag tänkt på faktiskt...

    Jag är glad att jag hittade hit, nu ska jag läsa runt lite!

    SvaraRadera
  118. kan ingen rekommendera affärer som faktiskt har könsneutrala kläder?
    alternativ e ju alltid trevligt.

    SvaraRadera
  119. Det lönar sig faktist inte att skriva ett upprört inlägg här.
    Jag håller med om att detta är hemskt, förvånande och väldigt konstigt. (Ett barn på 116 cm är har ju storlek 116 oavsett kön eller ålder.)
    Jag väljer att ringa/maila butikens huvudkontor och klaga, jag väljer dessutum att lära mina barn att färger, motiv, saker ej har med kön att göra.

    Jag tycker att det är sjukt att det ens finns "flick" resp "pojk" kläder i de minsta storlekarna, det är barn. Min ena pojke är 5år och väljer sina kläder själv, det är då bilar och "star wars" som gäller, inget jag har påverkat, utan det kommer från hans intressen. Eftersom han inte vill ha rosa, eller klänningar så behöver han inte det heller

    till "Jennie"
    Det är inte den butiksanställde som är ansvarig över butikens sortiment eller hur butikens storlekar ser ut. Jag tycker att kommentaren "pantade butiksanställda" är ett onödigt uttryck, coh att dra alla som arbetar i butiker över en och samma kam.

    SvaraRadera
  120. Hej!

    Jag hade gärna skrivit om detta i Metro, men hittar inget sätt att kontakta dig. Du får gärna ta kontakt med mig, jag finns på peter.lowendahl @ metro.se och 031-743 81 26.

    Mvh,
    Peter Löwendahl

    SvaraRadera
  121. Det finns så mycket idioti i världen.. Tack för denna blogg, har länge haft känslan att det är såhär. Förvånas varje gång jag köper kläder till syskonbarn att det är så enormt tydliga pojk- och flickkläder, trodde verkligen att vi kommit längre 2011, men när det gäller barnkläder går vi snarare bakåt. *trött*

    SvaraRadera
  122. @annaama:
    "Det finns en marknad..."
    säger du.
    Nej, det skapas en marknad. Eftersom ALLA butiker har ett sådant sortiment som inlägget beskriver går det i stort sett inte att få tag på någon annan sorts kläder än de som faller in i denna katastrofalt likriktade fåra.
    Vad gör man som förälder när man inte har tid och ork att jaga i dagar och veckor efter ett vettigt alternativ eller sy själv - jo, man köper det som råkar finnas - i detta fall i princip samma saker i varenda mainstream, feg butikskedja som finns.
    I vårt klimat behövs kläder; man kan inte låta sina barn frysa ihjäl.

    @Anonym som tycker att bloggskribenten inte borde skriva "pantade butiksbiträden":
    Jag är ledsen att behöva säga det, men den genomsnittliga begåvningsnivån på biträdena i klädbutiker är faktiskt inte särskilt hög...

    SvaraRadera
  123. till Anonym,
    Jag arbetar själv i butik (inte kläder) och jag och mina kollegor är både högutbildade, smarta, trevliga och väldigt tillmötesgående mot ALLA typer av kunder.
    Att använda sådana uttryuck om en hel yrkesgrupp är väldigt lågt och har inte ett dugg med saken att göra.

    Be att få telefonnummer till någon ansvarig istället, det brukar jag göra om inte personalen i butiken kan svara på frågan, vilket de oftast (självklart) inte kan i dessa stora butikskedjor.

    SvaraRadera
  124. Mycket intressant! Jag har två killar på 4 och 6 år och en flicka som är 2 år. Killarnas jeans är i kraftigare tyg och håller mycket bättre än flickornas jeans, som både är tightare och tunnare. Jag köpte jeans till min dotter när hon var ca 1 år, tittade inte så noga utan som jag alltid gjort med killarna så högg jag ett par i rätt storlek. När jag kom hem var de så tighta att hon knappt kunde röra sig. Dessutom var tyget så fruktansvärt tunt. Hon hade inte riktigt börjat gå och kröp en hel del fortfarande. De hade inte hållit ens en vecka. Ytterkläder däremot köper vi i sportaffärerna och de skiljer inte på flick- och pojkmodeller.

    SvaraRadera
  125. Vafan ingen som orkar testa kläder på sin unge eller? Skit i vilka tal som står och testa kläderna, svårare än så är det ju inte. Inte fan går jag in i en affär som vuxen och bara tar ett plagg, kollar storleken och säger: Jaha, nä men den här blir det nog för det står det här talet här.

    SvaraRadera
  126. Fan va idiotiskt, länkar dig i min blogg om det är ok. tycker detta behövs spridas och diskuteras!!

    SvaraRadera
  127. Min dotter är längst på hela dagis så det där med att tjejer är kortare stämmer inte. Men vi får väl trycka in henne i något tight fodral så att hon sitter still ordentligt. Man vill ju inte att hon får för sig att busa omkring och kanske smutsa ner sig eller något...
    För ca 3 år sedan mailade jag till alla stora butikskedjor angående detta samt varför man ska behöva leta på två sidor i deras butiker för att hitta t.ex. ett par byxor. Svaret var att deras kunder vill ha det på det viset. Maila ni också så får de se att det finns kunder som vill annat också!

    SvaraRadera
  128. HELT logiskt!!!

    ...eller inte! Fy fasen vad galet. Man blir lite smått irriterad på ett så urbota dumt resonemang!

    SvaraRadera
  129. galet! blir riktigt riktigt irriterad!

    SvaraRadera
  130. Ta... eget... ansvar...

    Lindex får massa sådan här skit varje år tycker jag, ändå finns det kvar, varför? För att de säljer det folk vill ha. De flesta här verkar anse att flickkläder är skit, varför köper ni inte pojkkläder till er flickor då? Då försvinner ju flickkläderna från marknaden. Och framförallt vad ger vissa av er rätt att kalla butiksbiträden puckade för att de försöker hjälpa majoriteten av de människor som trots allt är återkommande nöjda kunder.

    SvaraRadera
  131. De barn jag känner i åldrarna 4-6 år är flickorna mycket spädare och smalare än pojkarna i samma längd /Helena

    SvaraRadera
  132. Helt sjuk! Bra att du ifrågasatte det, jag skulle antagligen blivit helt ställd. Skakar bara på huvudet......

    SvaraRadera
  133. Helt galet! Jag tog mig friheten att länka från FB. Jag har förstått att det är fler som gjort likadant, dessutom hörde jag om just detta på P3 i ett program idag - så det sprider sig! Hoppas att "de som bestämmer" också nås av det och börjar fundera!

    Vi som köper kläder är ju faktiskt marknaden och ifrågasätter vi inte händer det inget!

    SvaraRadera
  134. Underbart att du frågade! Vi har bara Lindex här i den lilla kommunen Värmdö och jag handlar allt där. Köper 110 på pojkavdelning och 116 på tjejavdelningen (min 4åring vill gärna ha glada färger också, inte bara brunt, blått och grönt). Tänkte att det bara var en slump. Men det händer ju varje gång....
    Fortsätt att ifrågasätta. Jag ska göra det nästa gång!
    Malin Värmdö

    SvaraRadera
  135. 116 cm borde vara 116 cm oavsätt om måttbandet är rött eller blått

    SvaraRadera
  136. Till er som anser att det finns viktigare saker att slösa tid på: varför slösar ni tid på att läsa detta, och dessutom svara?

    ak: Vi som köper kläder, när vi ifrågasätter svarar de ju (väl dolt, men i princip) att vi har fel och marknaden har rätt. Vilka är då marknaden?

    SvaraRadera
  137. Bra rutet! Detta är verkligen inget I-landsproblem. Som flera av er skriver kommer flickor inte i kläder som är lagom långa för dom eftersom kläderna är för smala. Då är det inte konstigt om flickor redan som 5-åringar börjar prata om att banta, vilket är fruktansvärt. En vän till mig har en 4-månaders bebis. När hon ville köpa varma koftor åt honom fanns det bara huvtröjor på killavdelningen. Hur kul är det för en bebis att ligga i barnvagnen med huvan som en klump under nacken? Då köpte hon jättefina koftor åt honom på tjejavdelningen. Vad tror ni reaktionen blev på öppna förskolan och i väntrummet på BVC. Jo, "Vad heter HON?" Han blev omedelbart en flicka för att han hade en mjuk kofta i vitt eller rosa och brunrandigt på vit botten.
    Mina egna barn var små på 70-talet. Min son kunde ärva sin systers kläder utan att någon höjde på ögonbrynen åt färgen på kläderna. Jag fick en chock när jag tillsammans med min 4-åriga sonson satt och bläddrade i fotoalbum så han kunde se hur pappa såg ut som 4-åring. "Nä, det där kan inte vara pappa, det är en tjej!", sa han och pekade på en bild. Och varför kunde det inte vara pappa då? Jo, han hade en röd tröja! Varifrån hade mitt lilla barnbarn fått detta? Vi måste kämpa mot denna könssegregering! Det är inte bara frågan om hur kläderna fungerar. Det blir en långtgående effekt på barnens sätt att se på könsroller och cementerar kvinnligt - manligt för framtiden. Och där har vi mycket att kämpa mot; lägre löner för kvinnor, färre kvinnor i ledande befattningar osv osv... Ska dessa roller klistras på barnen redan i barnvagnen i 4-månaders ålder??

    SvaraRadera
  138. Känns skönt att denna fråga engagerar så många! Jag har ett skräckexempel till: min dotter fick "Askungen - en oväntad romans" i julklapp på dagis. Den handlar om askungens styvsyster som inte hitta någon rik man som vill gifta sig med henne och som kan försörja henne för hon är för ful och inte tillräckligt behaglig. Jag tog upp detta med pedagogen på förskolan och hon sa att de inte hade "tänkt" när de valde dessa böcker. Jag informerade henne om förskolans uppdrag att "motverka traditionella könsmönster" och hennes svar blev att de hade tänkt välja en annan färg på banden till killarnas pepparkakor, men det hade faktiskt blivit röda band på alla pepparkakor. Rektorns svar på mitt mail som beskrev situationen och efterfrågade en satsning på området var: "Vi har många prioriterade områden som vi ska jobba med på våra planeringsdagar, men tack för tipset!"

    SvaraRadera
  139. Lindex "talesperson" saknar verklighetsuppfattning. Småbrudarna är oftast längre än killarna i samma ålder. Fråga vem som helst, killarna växer ikapp tjejerna först i åttan-nian typ? :/

    (kanske inte huvudpoängen med Lindex-miss, men ändå ;))

    SvaraRadera
  140. Nu föstår jag varför vissa byxor är förkorta. För jag köper mjukisar till min son, men de har bara plysh mjukisar på tjejavd. Och jag vill ha dom till honom. Men jag hajar aldrig varför det är så att han växer ur vissa byxor före dom andra. Har inte tänkt aktivt utan det har bara snudda. Men nu fick jag ju svaret. Ska nog fråga nästa gång jag handlar byxor till honom varför det är skilnad på längden på dom. :-)

    SvaraRadera
  141. Min då 4 åriga dotter såg en monstertröja i reklam från Lindex. Då vi går till butiken säger jag åt henne och fråga var de finns så att vi slipper leta. Expediter svarar då - men de är ju på pojkavdelningen?! Jag svarade henne då snabbt om, att det spelar ingen roll för hon vill ha den och strumporna också! Var arg så jag kokade när jag gick därifrån och min dotter har fortfarande inte 4 år senare glömt detta korkade svar.

    SvaraRadera
  142. Jag har flera gånger gått in i ngn barnklädesaffär på jakt efter något specifikt, t ex en grå luvtröja. När jag frågar ngn expedit om de har ngn får jag ALLTID svaret "till en kille eller en tjej?". Så urbota korkat, man blir ju bara så trött. Om alla som upplever detta könstillverkande som problematiskt mailar någon barnklädesaffär så kanske det gör skillnad?!

    SvaraRadera
  143. Åh! det är sånt här och det som Andreas Carlsson skriver här över mig som behöver belysas mer. jag tänker att en kortare dokumentärserie om det här skulle passa perfekt på tv-tablån i svt. kanske att någon här vill skicka in ett sådant förslag till svt och se om det kanske kan bli något sånt. lyssna på gunde swan då inget är omöjligt!

    SvaraRadera
  144. (Sätt er ner-jag kommer säga emot...) Pojkar är i genomsnitt mer rörliga än tjejer. I alla fall i betydelsen utåtagerande. Där finns anledningen till att det föds fler pojkar än flickor, men att det vid 18-årsåldern finns lika många av båda sorterna. Obs att det är genomsnitt jag talar om, och att det finns en normalfördelning kring snittet, vilket innebär att massa tjejer är rörligare än en massa killar. Men jag är väl oxå pantad.

    /Georg Hardt

    SvaraRadera
  145. Lindex hade för några år sedan märket "Check me" för flickor och "Boys´planet" för pojkar. Det säger ju allt.

    SvaraRadera
  146. Lindex borde gå en utbildning i GENUS!
    Det får vi föräldrar på förskolorna i huddinge!

    Defenetivt nått jag kommer ta upp på näste möte!!

    SvaraRadera
  147. Efter detta har jag bara två frågor: Kommer jag någonsin våga skaffa barn och vad kostar en symaskin?

    /Erik Fagerström

    SvaraRadera
  148. Vad ska din son med tjejkläder till?

    SvaraRadera
  149. Mycket bra inlägg och härligt att det engagerar så många! Fortsätt så!

    (Georg Hardt: Pojkar får sjukdomar som bara ligger och "vilar" hos flickor, därför blir det jämnvikt vid vuxen ålder, inte för att pojkar rör på sig mer. Och varför det föds fler pojkar än flickor tror jag har något med spermierna eller äggen att göra, inte rörligheten hos barnet som sen föds... men en spännande fundering. Någon som vet något mer om detta?)

    SvaraRadera
  150. Vi har en 3-årig tjej som är van att gå i kläder gjorda för 5-åringar. Byxor går inte att köpa (av något märke) till henne på flicksidan för hon har inte såna smala stolpar till ben (och liten rumpa) som byxorna är sydda för. Det blir byxor sydda på egna maskinen eller inhandlade på pojkavdelningen. :)

    Erik: Symaskin är nog en bra investering!

    SvaraRadera
  151. Jag har också upptäckt att killkläder är lite större. Även för de vuxna.
    Baggy är okej för män och kvinnor ska ha tighta kläder? Nä nu ska jag köpa bekväma baggy jeans framöver. ^_^

    SvaraRadera
  152. Min pojke älskar "Hello Kitty" så jag gick till HM för jag visste att där myllrar det av dem, MEN det enda som fanns var på "tjejavdelningen" och det var en supertight chockrosa top med puffärmar och glittrigt tryck...det hade väl kunnat finnas någon lite mer "neutral" Hello Kitty-tröja...? Nej då, nej då! Jag köpte den hursomhelst och han älskar den men som vi har fått försvara den! Helt otroligt! Och varför ska det ens finnas tjej- och killavdelningar! Grrr....

    SvaraRadera
  153. Bra inlägg. Och till mina killar finns de inga rosa kläder som passar som inte har volang eller spets. Men visst är de olika "kraftiga" vid samma längd många gånger. Mer grejjer utan tryck till killar och mer flätor på tröjorna och mer söta shorts och cardigans. Allt som är sött är övertydligt gjort så att man ska tänka på små sekelskiftesflickor. Flickmammor - sluta köpa skiten! Det är sämre kvalitet dessutom!

    SvaraRadera
  154. Men de är ta mig fan sjukt! Vart är vi på väg!

    SvaraRadera
  155. Det är väl bara att köpa killkläder till tjejerna? Eller är de inte tillräckligt rosa?

    SvaraRadera
  156. Som blivande adoptivmamma har jag börjat köpa barnkläder och eftersom jag inte vet så mycket om mitt barn så har detta vart ett äventyr. Gick på Lindex och köpte en del plagg på rean - letade efter roliga färger framförallt och hitta en del och valde lite större storlekar. På kvittot stod det pojk-plagg? Det hade jag inte förväntat mig men det är ju faktiskt likadant överallt. Flickiga mönster och flickiga färger samt pojkiga dito... Men allra värst är underkläder... Det finns inga könsnetrala underbyxor alls känns det som för barn över storlek 56!
    Bra att ta upp det här! Jag ska sprida detta i mina kretsar också - för det finns egentligen ingen butik som bara för barnkläder rätt och slätt!

    SvaraRadera
  157. Aha! Så det är därför som min lille kille är så busig - han har för rörliga kläder! Smart!

    SvaraRadera
  158. Det finns miljoner människor i Sverige, det är OMÖJLIGT att få alla nöjda. Alla är olika. Alla ser olika ut. Alla har olika uppfattningar m.m.

    SvaraRadera
  159. Nå, detta förklarade dilemmat!
    Vi kör med både "kill" och "tjej" kläder, jag hatar denna könsuppdelning, det är BARN vi har herregud!
    Jag har funderat på varför vi måstat ta olika storlekar då dottern väljer kläder från båda "avdelningar". Barn är barn oberoende kön, det är omvärldens förväntningar som tvingar in dem i bindande och hindrande könsroller.

    SvaraRadera
  160. Vilket knepigt resonemang! Varför ska tjejer göras till stilla, söta, vackra och (på ett vis) sexualiseras så tidigt? Är iofs inte för sexualisering i någon ålder, men är man myndig så bestämmer man ju själv iaf (förhoppningsvis...grupptryck finns ju även då). Kläder ska ha samma storlek då samma storlek anges i plagget! Jag kommer tipsa om detta inlägg i min blogg.

    SvaraRadera
  161. Jag mailade Lindex huvudkontor ang detta, brev (och förhoppningsvis svar snart) finns att läsa här:

    http://opinionsbildaren.blogspot.com

    SvaraRadera
  162. Men jösses. Tänk vad befriande det vore om expediten hade kunnat hålla med om att det var alldeles knasigt och beklaga systemet istället. Knappast får hon nån extra bonus för att hon står och hittar på argument ändå.

    Jaja. Det är väl som det blir senare i livet ändå. Klara har en 4-årig utbildning och jobbar 40 timmar i veckan, Kalle har en 4-årig utbildning och jobbar 40 timmar i veckan och har en snopp. Hur mycket mera betalt får då Kalle?

    SvaraRadera
  163. Heja!!! På dem bara! Snart blir även jag mamma. Kommer att bli en sån där jobbig typ i pantade affärer. Jag lovar :-) Kram på er!

    /J

    SvaraRadera
  164. Även jag har nu tipsat.
    http://dizi.ratata.fi/post/232280/

    Dessa indirekta (och passiv agressiva) pushar mot könsroller av samhället är definitivt något värt att ta upp på tapeten. Opinionsbildaren har även fått sig en till läsare nu :D

    SvaraRadera
  165. Vilket bra inlägg och spännande kommentarer att läsa :) Fick själv tipset via FB om denna blogg.

    Säljer själv kläder via hemförsäljning och vi säljer mycket just på att våra storlekar är gjorde för att vara bekväma, mjuka och sköna att leka i och att de faktiskt just PASSAR för lek. De är i centilong-storlektar och när vi jämför mot storlekarna i affärerna får kunderna gå ner 1-2 storlekar, vilket ger huvudbry. Det känns ju jättekonstigt att välja 1 strl mindre än vad man brukar köpa :)

    Just våra kläder passar också bra till både pojkar och flickor. Under den gågna säsongen var det speciellt en tröja som jag sålde både till pojkar och flickor, i en härligt läcker turkosfärg och en supermjukt material.

    Så kämpa på och påvisa det som är dumt i affärerna!! Det finns andra alternativ än att hanlda på de stora kedjorna. Inget ändras om inte kunderna säger ifrån!!

    /Kristina

    SvaraRadera
  166. Tänk om folk kunde lägga ner sån här energi på att kanske få jämställdhet vad det gäller löner, att pojkar och flickor behandlas jämlikt i skolan och att informera ungdomar om respekt mot varandra.

    Istället tjafsar man om klädstorlekar....

    SvaraRadera
  167. Skulle bara vilja säga en sak till som jag inte tror någon annan nämnt:

    vissa pratar om att små flickor tar efter sina mammors och andra släktingars klädstil. Jag tror snarare att de tittar på de andra barnen, på förskolan eller i lekparken och gärna vill se ut som dom. Jag känner inga vuxna som klär sig i rosa från topp till tå nämligen.
    Sen är det upp till varje förälder att låta barnen själva få välja kläder eller inte. Skyll inte på barnen för att dom vill passa in och vara till lags i alla fall.

    SvaraRadera
  168. ja, det här ju upprörande, speciellt när man sätter det i sammanhang med vad som sker omkring oss. får mycket annat att blekna.

    SvaraRadera
  169. Både Porman och Anonym : det börjar från en VANA som barnen inte själva väljer.
    Det ka nvara så litet som ett klädesplagg sedan visar sig resultatet i just LÄGRE LÖNER och annan "status" i samhället.


    Och jo barn tar efter andra men det att ett barn ahr en överlevnadsstrategi som går ut på att bejaka föräldrars FÖRVÄNTNINGAR på grund av att de är de som tar hand om det har en stor roll i detta. Och om föräldrarna behandlar barnet könstypiskt och förväntar sig att barnet skall bete sig könstypiskt så bekräftar barnet detta, och formas av det TROTS det skulle gå emot dess individuella grundtemperament och personliga talanger.

    Gelikar påverkar barnen mer då de kommer in i sociala sammanhang och den fasen då socialiserandet av personen börjar (ca.5års åldern) då beror det ju på vad de andra barnen fått för "verktyg" i sin back hur den gruppen utformas efter det. Därför är sådana här "små" saker viktiga.

    Som man säger också i andra sammanhang: "The devil is in the detail".

    SvaraRadera
  170. @porman
    missuppfattar jag helt, eller ser du verkligen inte sambandet?

    SvaraRadera
  171. Lite offtopic men ändå en tangent till könstypiskt beteende. De här killarna är supersköna! http://www.youtube.com/watch?v=f4EWBxeBXL8&feature=player_embedded

    SvaraRadera
  172. När min äldsta dotter var liten försökte jag köpa kläder till henne som var rejäla och tålde lek. Jag var på kappahl i stan och det jag hittade var en avdelning med ljusgula, ljusrosa och ljus-vaddetnukanhavaritförfärg, tunna kläder med mycket spetsar, volanger och broderade blommor, hjärtan och liknande på. Det var verkligen inga kläder gjorda för att kunna lekas i, utan sett till sortimentet förväntar man sig att flickor leker stillsamma lekar på välstädade golv inomhus.
    Vred jag huvudet lite åt vänster så var den mörka murriga avdelningen där. Det ljusaste man kunde hitta var ljust marinblått och på kläderna var det stora blaffiga tryck med monster, traktorer, eldsflammor och sånt. Lekvänliga - ja absolut. Roliga - nej, inte ett dugg!
    Och det är liksom inte så enkelt som att bara gå in på killavdelningen och handla i stället, när man vill ha det som inte finns! Det som skulle finnas i korrídoren mitt emellan prinsesskläderna och röjarplaggen -> unisexplaggen i alla möjliga färger, med lagom passform, sköna att ha på sig och lagom rymliga för rörlighet utan att man behöver springa fyra meter för att byxorna ska följa med!

    Mina flickor har inte läst boken där det står att man ska leka stillsamma lekar när man saknar snopp, så de klättrar i träd och far runt som skottspolar utan att förstå att de gör fel eftersom de är flickor. *ironi*
    Som någon nämnde ovan, jag hittade Lingon och Blåbärs kläder, de talade rakt till mig. Det finns kläder som tål att lekas i, till både tjejer och killar! Både mörka och ljusa färger till båda könen. Ja, det finns skillnad i modellerna mellan könen, men det skiljer inte alls lika mycket mellan 110 till tjej resp kille som det gör på Lindex. (jag säljer för övrigt dessa kläder sedan några år tillbaka, för att jag gillar konceptet med användbara kläder till alla!)

    SvaraRadera
  173. Jag gillar Villervallas kläder. Många av deras kläder passar både killar och tjejer och har glada färger och mönster.

    SvaraRadera
  174. Inte bara flickorna som drabbas. Min äldsta son är en smalis. Slim fit modellerna (pojkjeans)är för stora för honom i midjan. Vi pratar inte om att dem glappar lite, utan dem rasar ner på honom. Tjejjeansen passar däremot jättebra förut tre saker:
    - de är i tunt värdelöst tyg som går sönder på knäna efter bara 1 vecka
    - nästan aldrig fickor på dem
    - och helt omöjligt att hitta ett par utan rosa brodyr eller utsvängda ben.

    Nu får min son kämpa med skärp vilket han fortfarande har lite problem med (6 år gammal) samt stå ut med knölig midja om han ska ha annat än mjukisbrallor. Märkte att när han gick upp i stl 128 så blev byxorna mycket vidare i midjan än 122orna. Har testat byxor från alla dem större kedjorna (lindex, pop, h&m, kappahl, cubus och åhlens). För dessvärre bor vi så att shopping från lite roligare märken nästan enbart kan ske genom internet.

    SvaraRadera
  175. Nu är det så otroligt mycket inlägg så risken att någon funderat i mina banor är överhängande, men:
    Om tjejernas kläder de facto har en annan typ av passform så blir det ju lite så där då när smalare killar men midre axelbredd ska använda tjejtröjor för att det ska sitta vettigt och då hänvisas till Hello Kitty och tjejer som kräver större rymligare kläder får nöja sig med TMNT och Spiderman

    SvaraRadera
  176. Hittade länken på facebook, tack för engagemanget och att ämnet lyfts fram!

    SvaraRadera
  177. 12 cm plus X.
    Det är algebra eller hur ?!

    SvaraRadera
  178. Men herregud, det här kräver något slags uppror! Jag skriver om detta på min blogg oxå i förhoppningen att oxå klädesföretagen kommer inse att vi behöver en föränding i genusperspektivet när det gäller barnkläder. Någonstans måste vi börja!

    SvaraRadera
  179. Jisses vad skönt att läsa att vi är många som tycker samma lika om detta. Med första barnet tog det ett tag innan man knäckte koden - jag hade inte så stor koll på om jag hade plockat en tröja på flick- eller killavdelningen och fattade inget av det här med storlekar. Nu förstår jag att när folk frågar vilken storlek barnet har så får man ge två svar.

    SvaraRadera
  180. Det är hemskt att det fungerar så här i dagens Sverige! Jag manar till uppror mot de stora klädkedjorna! Det är vi konsumenter som har makten, men vi måste framföra våra åsikter. Att köpa kläder från både tjej- och killavdelningarna till våra barn hjälper ju inte, då det syns inte i deras försäljningsstatistik att vi är missnöjda! Klaga istället!!

    SvaraRadera
  181. Vilken uppfriskande diskussion som på bara något dygn engagerat hela svenska föräldrakåren via facebook och även i andra medier! Om du inte redan startat ett upprop på fb så gör det nu. Kommer att ha flera tusen på några timmar och då blir det ändring hos både Lindex och HM. Heja heja!

    SvaraRadera
  182. Alla borde skicka in sin åsikt hit:

    LINDEX HUVUDKONTOR
    AB Lindex
    Box 233, 401 23 Göteborg
    Besöksadressen är Nils Ericsonsplatsen 3

    SvaraRadera
  183. Det är nog snarare ni som missuppfattar det hela eftersom ni tydligen begränsar er till att dela upp det i pojk- och flickkläder.

    Vill man gå in på det ännu mer om att det börjar i tidig ålder så varför inte göra något åt att pojkar ska leka med bilar, verktyg och vapen (man uppfostrar dom till att bli händiga soldater som kan köra bil) medan flickor leker med bebisdockor, serviser och köksleksaker och blir skolade till hemmafruar.

    Bryt mönstret och låt era barn ha på sig vad ni tycker är snyggt oavsett om kläderna är ämnade för pojkar eller flickor. Låt dom leka med vad de vill, de blir inte homosexuella bara för att de leker med leksaker som inte är ämnade för deras kön.

    Som sagt, tänk om energin kunde läggas på något annat än att tjafsa med butiker...

    SvaraRadera
  184. En flicka som är 116 cm lång har väl oftast mindre kroppshydda än en kille som är 116 cm lång?

    Då tillverkar man en "flick" modell med mindre mängd tyg, jämfört med "kill" varianten. Genom att göra så, sparar man in på kostnaden för tyg, vilket ger en större vinst.

    Kostar ett plagg för en flicka 116 cm mindre än ett plagg för en kille 116 cm? Om man kan hitta samma tröja t.ex. för både kille och tjej, kolla då om det är samma pris för samma storlek. Vore intressant att se.

    Skulle tro att det är det, vilket då betyder att flickans plagg är dyrare, eftersom det är gjort av mindre tyg. Se där, då tjänar man in lite extra på "flick" varianten!

    För att sälja fler av "flick" varianten, så antar jag att man gör dem i färger, eventuellt med lite tillbehör a’la glitter, allt för att försöka drar till sig "flickors" uppmärksamhet. Allt noga uträknat vad som anses dra till sig ”flickor” i allmänhet.

    För killar tror jag inte att man bryr sig speciellt mycket, mer än det sista jag nämner ovan., Man använder så klart färger och utsmyckningar som i allmänhet anses tilltala killar.

    SvaraRadera
  185. Håller med föregående talare. Säker på att barn i exempelvis u-länder skiter rätt hårt i vad det står på lappen i nacken.

    Det är vi som föräldrar som avgör hur barnens självkänsla kommer att se ut. Vi kan inte madrassera världen för dem men vi kan utrusta dem för att leva i den.

    Jag köper kläder till min unge (och mig själv) som passar, oavsett storlek och avdelning.

    Tyvärr är det så att fördomar och trångsynthet alltid kommer att förekomma. Vi väljer själva om vi vill lägga värdefull tid och energi på att uppröras och må dåligt över det eller om det finns bättre saker att slösa dem på.

    SvaraRadera
  186. Jag tog reda på lite fakta...

    http://uppsnappat.mooki.se/116-centimeter/

    / Anders

    SvaraRadera
  187. Jeg er så irritert på dette.
    Jeg har barn med hele 5 års mellomrom.
    Jenten er 11 og gutten er 6 og klærne er nesten like store.
    http://vannlilje.blogspot.com/2011/01/jeg-var-innom-en-blogg-i-dag.html

    bildebevis i bloggen

    SvaraRadera
  188. Jag har också varit med om detta. För något år sedan skulle jag köpa en tröja åt sonen på "tjejavdelningen". Jag höll i en t-shirt från "killavdelningen" i storlek 104, och för att få en tjejtröja som var lika stor var jag tvungen att ta en i storlek 116... Märkligt!

    SvaraRadera
  189. Jag har stört mig på detta fenomen ända sedan äldsta barnet föddes 2003 och jag regelbundet handlade kläder till honom på både kill- och tjejavdelningarna. Numera köper jag nästan bara kläder från Unisex-märken där man inte gör skillnad på kill- och tjej-sortiment. Till exempel Villervalla, DUNS, Plastisock och Småfolk. Även Pop tycker jag förtjänar att framhållas som ett gott xempel där många butiker numera hänger kill- och tjejkläder tillsammans och där alla ytterkläder har samma modell för alla, men finns i en uppsjö olika färger så att alla barn kan välja sin favorit oavsett kön.

    SvaraRadera
  190. Många kontrar med att problemet är litet i jämförelse med "barnen i Afrika". Värt att beakta är dock att 50 miljoner (50 000 000!!!) FLICKOR/KVINNOR har "försvunnit" i u-länder de senaste årtiondet till följd av diskriminering. Fler flickor/kvinnor än män som dött i alla världens krig det senaste århundradet. Flickor vaccineras t ex inte, trots gratis vaccinering. De får inte utbildning så det har små chanser att kunna försörja sig själv, de används som handelsvaror i uppgjorda giftemål och de dör i gravid- eller förlossningsrelaterade komplikationer.
    Samtidigt finns också en oerhört stor mängd forskning, både på västvärlden och u-länders ekonomiska utveckling, som tydligt påtalar de enorma, negativa ekonomiska konsekvenser som den konstanta könsdiskrimineringen mot kvinnor över hela världen innebär. Sett i det perspektivet ÄR det ett problem med att vi, fortfarande, på både micro- och macro perspektiv se kvinnan som det vekare könet och att vi fortfarande, år 2010, lär våra flickor att de ÄR de svagare könet. Med en så enkel sak som kläder.

    Det här ÄR ett problem! Både för vår framtid i västvärden och för de svältande barnen i Afrika (där pojkarna har en enormt mycket större chans att överleva sin barndom än flickorna).

    Läs gärna mer:
    http://www.halftheskymovement.org/

    SvaraRadera