onsdag 6 april 2011

Jennies språkskola Del 20 -Om ägande

Det här med ägandeform kan vara svårt. Heter det Lisas bil eller Lisa's bil eller vad? Och hur är det med ord som slutar på "s" och ska stå i genitiv? Mattias bil, Mattias's bil, Mattias' bil? Ännu värre blir det om vi blandar in ord som låter som "s" på slutet men egentligen har en annan bokstav, som i exemplet Alice.

Så här ligger det till:

Nästan alla egennamn får helt enkelt ett extra -s på slutet, men för guds skull inga apostrofer! Av någon anledning verkar frisörer ha svårt för det här, man ser ofta företag som heter "Maria's klippstudio" och liknande.

Korrekt ägandeform när det gäller namn är alltså: Lisas bil, Marias Klippstudio. Undantaget från regeln med ett extra -s är namn som redan slutar på "s" (gäller x och z också för den delen). I dessa fall lämnas namnet orört: Mattias bil, Thomaz hatt.

Jennies språkskolas bästa tips om genitiv (för så heter ägeandeform på nördspråk!): Aldrig apostrof!

3 kommentarer:

 1. Men hur blir det med Alice då? Dom andra känns ju ganska självklara.

  SvaraRadera
 2. Oj, slarv i Jennies språkskola! ;-)

  Alice och Therese och andra som har egennamn som låter som "s" men stavas med en stum bokstav på slutet får göra som de flesta andra; det vill säga lägga till ett "s". Thereses kilppstudio, Alices bil.

  SvaraRadera
 3. Våga vägra apostrof! ;) Jag tror att många tycker det ser "lite käckare ut" med en apostrof. Men det tycker inte jag. Som den språkpolis jag är. :D
  Alices bil blir det naturligtvis! Uttalas "Aliss"

  SvaraRadera