fredag 11 mars 2011

Jennies språkskola Del 13 -Om forumspråk

Här kommer en nybörjarguide till ett par begrepp man kan stöta på om man deltar i diskussioner på nätet. Allt oftare ser jag dessa även IRL*, till exempel på jobbet. (Mamma, det här är till dig!)

OT: Off Topic, brukar man till exempel använda när man i en diskussion flikar in något som inte har med ämnet att göra, eller när man vill påpeka att någon annan inte håller sig till ämnet.

OnT: On Topic, motsatsen till OT, dvs anger att man håller sig till ämnet.

Wtf: What the f**k, helt enkelt! Närbesläktat med:

Ffs: For f**k sake

*IRL: In real life

Troll: Från engelskans trolling, "fiske". Används för att beskriva någon som uttrycker åsikter eller berättar historier som inte är sanna för att skapa intresse, "fiska" efter uppmärksamhet.

+1: Anges efter att man citerat någon för att tala om att det finns en till som tycker samma sak. Ett snabbt sätt att säga att man håller med.

TS: Trådskapare eller trådstartare, alltså den som startade ämnet. Används även i forum där de samlade diskussionsinläggen inte kallas trådar.

5 kommentarer:

 1. Oneliner, när någon mupp bara skriver "Troll!" eller "+1". Brukar raderas med tillsägelse som belöning :)

  SvaraRadera
 2. Haha, beror på hur hårt hållet forum man hänger på! :-)

  SvaraRadera
 3. Ha! Det var bara +1 som jag inte kände till. Men nu vet jag ;)

  SvaraRadera
 4. På vissa forum kan "troll" även vara beteckningen på en tidigare bannad medlem som kommer tillbaka under ett annat nick. Detta är vanligt förekommande på tex Flashback.

  SvaraRadera
 5. Då har man lärt sig något nytt i dag MUC!

  SvaraRadera